Verlatingsangst

Je bent het liefst iedere dag samen met je partner. Als het even kon, liet je hem of haar geen enkele seconde alleen en ging je zelfs mee naar zijn werk. Je bent bang om alleen te zijn en hebt veel bevestiging nodig. Herken je dit? Dit kan een teken zijn van verlatingsangst.

Verlatingsangst komt veel voor onder volwassenen. Vaak is het onschuldig, maar in sommige gevallen brengt het veel ongemakken met zich mee. Zo kun je er letterlijk ziek van worden als je zonder de ander bent. Maar ook heeft het impact op je relatie.

verlatingsangst online relatietherapie

Wat is verlatingsangst?

Veel mensen kennen verlatingsangst nog wel van vroeger. Je deed er alles aan om bij je vader of moeder te blijven. Ook op latere leeftijd komt het nog veel voor, maar dan wel in een iets andere vorm. We spreken van verlatingsangst als je bang bent om verlaten te worden door iemand die dicht bij je staat. Dit kan je partner zijn, maar ook een van je ouders, kinderen of een vriendin.

De angst om verlaten te worden is niet kinderlijk. Het is opgenomen in het DSM-5 handboek als officiële angststoornis en het komt op alle leeftijden voor. Bovendien hoef je ook geen relatie te hebben om deze angst te ervaren.

Symptomen van verlatingsangst

Verlatingsangst hoeft geen negatieve gevolgen te hebben. Het is best normaal als je het lastig vindt om zonder een geliefde te zijn, maar soms zorgt angst om verlaten te worden voor vervelende klachten.

Dit zijn de symptomen van verlatingsangst die zowel bij mensen in relaties als bij singles voorkomen.

  • Je bent bang om verlaten te worden
  • Je wilt liever niet alleen zien
  • Je hebt veel bevestiging nodig
  • Je maakt je zorgen over de ander of jezelf
  • Je bent bang om afgewezen te worden
  • Je bent jaloers
  • Je vertoont claimend of bezitterig gedrag

De angst om verlaten te worden kan een groot deel van je leven in beslag nemen. Zo ben je bijvoorbeeld alleen maar bezig met de ander en kun je er letterlijk ziek van worden als je alleen bent.

Oorzaken

Verlatingsangst wordt vaak geassocieerd met de kindertijd. Alhoewel het niet iets is wat alleen bij kinderen voorkomt, wordt het vaak wel al in deze tijd gevormd. Stond je er bijvoorbeeld vaak alleen voor? Of gingen je ouders vaak weg zonder iets te zeggen? Dan kan dit een oorzaak zijn van het ontwikkelen van de angst. Je wilt namelijk niet dat zoiets opnieuw gebeurt. Ook kunnen hechtingsproblemen in de jeugd zorgen voor problemen op latere leeftijd.

Verlatingsangst ontstaat dus al vaak op jonge leeftijd, maar dit is niet altijd het geval. Ook een traumatische gebeurtenis, zoals een heftige relatiebreuk of een onverwachts overlijden in de familie kan een oorzaak zijn.

Gevolgen

De angst om verlaten te worden door een dierbare heeft een grote impact op je mentale gesteldheid. Het kan zorgen voor stress en je kunt er buikpijn van krijgen als de ander weggaat. Maar ook heeft het soms negatieve gevolgen voor je relatie. Dit uit zich op verschillende manieren:

Bevestiging

Mensen met verlatingsangst hebben doorgaans veel bevestiging nodig. Ze vragen constant: “Vind je me nog wel leuk?” of “Ga je echt niet bij me weg?” Na een tijdje kunnen deze vragen heel vervelend zijn. Het geeft namelijk het gevoel dat je de ander niet vertrouwt.

Jaloers

Ook jaloezie heeft gevolgen voor een relatie. Soms gaat het zo ver dat je altijd wilt weten waar de ander is of dat je partner nergens meer heen mag zonder jou. Dit geeft de ander een verstikkend gevoel. Bovendien voel je je afgewezen als de ander niet naar je luistert.

De behoefte aan bevestiging samen met jaloers of claimend gedrag kunnen zijn tol eisen in een relatie. De ander voelt zich verstikt en dan kan er gebeuren waar je zo bang voor was: de ander gaat je verlaten. Ook als je single bent, zijn er ernstige gevolgen. Zo kan je bijvoorbeeld veel bevestiging vragen van je ouderen of kinderen.

Online therapie bij verlatingsangst

Verlatingsangst zorgt voor stress bij jezelf en spanningen in je relatie. Gelukkig is deze angststoornis goed te behandelen. Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen, zoals het herkennen van je gedrag en eerlijk zijn naar de ander toe. Erover praten helpt al heel veel. Lukt het je niet om de juiste woorden te vinden? Of vind je het lastig om je gedrag te veranderen? Dan kun je hulp zoeken bij een professional.

De angst om verlaten te worden is goed te behandelen met een relatietherapeut. Je kunt alleen in therapie of samen met je partner. Tijdens relatietherapie ga je op zoek naar de achterliggende oorzaak van jouw angst en leer je erover communiceren.

Direct kennis maken met een relatietherapeut?

Merk je dat jouw verlatingsangst je in de weg zit? Of misschien heeft je partner veel last van jouw claimende gedrag? Het kan lastig zijn om de stap naar hulp te zetten, daarom maakt Online Relatietherapie het je iets gemakkelijker. Bij ons kun je online aan de slag met het overwinnen van je angst. En dat geheel op je eigen tempo.

Heb je vragen? Stel ze dan gerust via onderstaand contactformulier of vraag direct een gratis kennismaking aan. Dit is helemaal vrijblijvend.

Gratis kennismakingsgesprek aanvragen:

    Veelgestelde vragen over verlatingsangst:

    Verlatingsangst komt niet alleen voor in relaties, maar ook als je single bent. Het gaat niet per se om het verliezen van een partner, maar over het verliezen van iemand die belangrijk voor je is. Dit kan ook je moeder, vader, zus of beste vriendin zijn.

    De meest voorkomende symptomen zijn:

    • Bang zijn om verlaten te worden
    • Je bent niet graag alleen
    • Jaloers of claimend gedrag
    • Je wilt het liefst alles samen doen met je partner
    • Je bent overbezorgd, over je partner of over jezelf

    Beide angsten hebben te maken met het verliezen van een dierbare. Een belangrijk verschil is dat personen met bindingsangst er alles aan doen om niet gekwetst te worden. Ze gaan relaties vaak uit de weg omdat ze bang zijn gekwetst te worden. Iemand met verlatingsangst vindt het juist fijn om een relatie te hebben.

    Nee, verlatingsangst is geen trauma, maar een angststoornis. Het kan echter wel worden veroorzaakt door een traumatische gebeurtenis, zoals een relatiebreuk of nare ervaring in je jeugd.

    De angst om verlaten te worden is goed te behandelen en er zijn diverse therapieën die effectief kunnen zijn, zoals:

    • Schematherapie
    • Cognitieve gedragstherapie
    • Relatietherapie
    • EFT therapie

    Bovendien hoef je niet per se met je partner in therapie als je verlatingsangst hebt. Het is vaak een probleem van jezelf dat je moet oplossen. Wel kan relatietherapie met je partner helpen bij het beter communiceren over je angst.

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?