Van relatie naar vriendschap

De laatste maanden voelden alsof jullie geen stel, maar vrienden waren. De liefde is helaas voorbij, maar betekent dit dat jullie je wegen voorgoed moeten scheiden? Veel mensen vragen zich af of het mogelijk is om van een relatie naar vriendschap te gaan. Levert dit niet gegarandeerd problemen op? En wat als er toch weer gevoelens in het spel komen? 

De relatie mag dan wel over zijn, maar jullie vinden elkaar nog steeds leuke personen. Maar kun je echt vrienden zijn met je ex? Of is het beter om het niet te doen? 

Vanuit een relatie naar vriendschap: is het mogelijk?

Het korte antwoord op de vraag is ‘ja’, het is mogelijk om van relatie naar vriendschap te gaan. Maar dit betekent niet dat het in jouw geval de beste keuze is. Of het echt mogelijk is om vrienden met je ex te blijven, is afhankelijk van verschillende factoren. 

De reden van de vriendschap

Vraag jezelf af waarom je een vriendschap wilt sluiten met je ex. Is dit omdat je hem/haar een leuk persoon vindt en ondanks dat het geen liefde is, jullie nog steeds met elkaar om willen gaan? Of misschien is het omdat jullie in dezelfde sociale kring zitten? Er zijn een hoop redenen waarom het oké is om van liefde naar vriendschap te gaan. 

Als je ja zegt op vriendschap maar toch nog gevoelens hebt voor de ander, kan een vriendschap niet altijd de juiste keuze zijn. Het is dan eigenlijk een manier om weer terug bij elkaar te komen, of om niet volledig afscheid van de ander te hoeven nemen. 

Tijd om te helen

Heb je jezelf tijd gegeven om te helen? Tijd is het allerbelangrijkste bij een relatiebreuk. Wanneer het net uit is, zit je nog vol met emoties. Je bent niet zo 1-2-3 over de ander heen en daarom is het goed om jezelf de tijd te geven. Je hoeft echt niet direct vrienden te worden met je ex. Dit kan ook pas na een aantal maanden. Je bepaalt zelf hoeveel tijd je erover heen laat gaan voordat je een vriendschap sluit.

Wat als je een nieuwe partner krijgt

Voordat je besluit om een vriendschap aan te gaan met je ex, is het handig om na te denken wat er gebeurt als je een nieuwe partner krijgt. Een nieuwe partner kan zich er niet prettig bij voelen dat jij nog vrienden bent met je ex. Het kan dus voor spanningen in je nieuwe relatie zorgen. Niet per se omdat er iets mis mee is, maar het vergt emotionele volwassenheid om hiermee om te gaan.

Maar ook: wat gebeurt er als de ander een nieuwe liefde ontmoet? Word je jaloers? Vind je het lastig om mee om te gaan? Het is heel normaal dat je het niet leuk vindt om je ex met een ander te zien. Maar als je vrienden wilt zijn, moet je hier mee leren om te gaan. 

Wat als je een nieuwe partner krijgt

Wat als mijn relatie als vriendschap voelt?

Zit je nog in een relatie, maar voelt het steeds meer als vriendschap? Het is een veelvoorkomend relatieprobleem: koppels die als broer en zus beginnen te leven. De intimiteit verdwijnt, maar de liefde is er nog steeds. Is dit een reden om de relatie te beëindigen? 

GERELATEERD:  Investeren in je relatie? Relatietherapie kan ook in het weekend!

Nee, als je relatie als vriendschap voelt, hoeft dit niet het einde van jullie samenzijn te betekenen. Sommige koppels vinden het prima om als vrienden te leven. Vriendschap is een van de mooiste dingen in het leven. Toch blijft intimiteit altijd belangrijk, en als dit even niet aanwezig is, betekent het niet dat het nooit meer terugkomt. Geef je partner eens een leuk compliment wanneer hij/zij het niet verwacht of plan een romantische date. Vaak zit de liefde en intimiteit verstopt onder sleur, stress of patronen. En gelukkig is dit te doorbreken!

Van vriendschap naar relatie

Het is dus mogelijk om van relatie naar vriendschap te gaan. En dan is er nog het omgekeerde: van vriendschap naar relatie. Wist je dat onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste relaties beginnen als vriendschap? Danu Stinson, een van de onderzoekers van dit fenomeen, liet in haar onderzoek zien dat 66% van de stellen eerder al goede vrienden waren. [1] Dus heb je stiekem een crush op een van je vrienden? Dan weet je nu dat alles nog mogelijk is!

Relatietherapie helpt écht

Wil je van een relatie naar vriendschap gaan? Misschien omdat jullie in dezelfde sociale kring zitten of omdat er kinderen in het spel zijn en je een goede band wilt behouden? Relatietherapie kan helpen in verschillende situaties, ook als jullie uit elkaar gaan. Een relatietherapeut helpt je bij het verwerken van de relatiebreuk en het vinden van een nieuwe manier om met elkaar om te gaan. Bovendien kun je ook alleen in therapie gaan om nieuwe perspectieven te krijgen. 

     

    Veelgestelde vragen over van relatie naar vriendschap:

    Kun je vrienden zijn na een relatie?

    Ja, je kunt vrienden zijn met je ex. Er zijn heel veel ex-koppels die nog steeds bevriend zijn. Toch hangt het af van jullie situatie of het de juiste keuze is om van een relatie naar vriendschap te gaan. Zijn er bijvoorbeeld nog gevoelens in het spel? Of voelt het voor een van jullie niet goed? Dan is het beter om elkaar los te laten.

    Wat als een van ons nog gevoelens heeft?

    Dan wordt het ingewikkeld om een vriendschap te sluiten. Als een van jullie nog hoopt op meer, ontstaat er geen volwaardige vriendschap en loop je het risico om jezelf of de ander te kwetsen.

    Hoe lang moet je wachten voordat je een vriendschap kan opbouwen met je ex?

    Hier is geen vaste tijd voor. Wel raden we je aan om even te wachten voordat je een vriendschap begint. Geef jezelf de tijd om de relatiebreuk te verwerken en de ander los te laten (op liefdesgebied). Soms is een paar maanden genoeg, soms heb je een jaar nodig. 

     

    Bronnen:

    [1] Stinson, D. A., Cameron, J. J., & Hoplock, L. B. (2021). The Friends-to-Lovers Pathway to Romance: Prevalent, Preferred, and Overlooked by Science. Social Psychological and Personality Science, 13(2), 562-571. https://doi.org/10.1177/19485506211026992 (Original work published 2022)

    Hallo, hoe kunnen we je helpen?