Een aantal maanden daten, verkering krijgen en vervolgens gaan samenwonen. Zo ziet het traditionele pad in een relatie er vaak uit. Maar lang niet ieder stel kiest ervoor om te gaan samenwonen. Dit doen ze omdat ze het fijn vinden om hun eigen plekje te hebben of omdat ze het simpelweg niet praktisch vinden. Deze vorm van een relatie wordt ook wel een lat relatie genoemd. Maar wat is een lat relatie precies? En kan het werken voor jou?
Wij leggen uit wat een lat relatie precies is en zetten de voor- en nadelen op een rij.
Wat is een lat relatie?
Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten relaties. Van open relaties tot situationships. Soms kan het lastig zijn om te bepalen wat voor relatie je eigenlijk wilt, of in welke relatie je op dit moment zit. Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat mensen een lat relatie hebben. Maar wat is een lat relatie precies?
Als je een lat relatie hebt, heb je een serieuze relatie met een persoon. Net zoals in iedere andere relatie spenderen jullie veel tijd met elkaar, maar jullie kiezen er bewust voor om niet samen te gaan wonen. Jullie hebben dus beide een eigen huis.
Waarom kiezen voor een lat relatie?
Er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen voor een lat relatie. De meeste koppels die latten, doen dit omdat zij hun vrijheid willen behouden. [1] De keuze kan tijdelijk zijn, bijvoorbeeld wanneer koppels op lange termijn wel willen samenwonen, maar het kan ook definitief zijn. Er zijn namelijk ook getrouwde stellen of koppels met kinderen die een lat relatie hebben.
Toch wordt de keuze om te latten niet altijd bewust gemaakt. Sommige koppels willen wel samenwonen, maar hebben deze mogelijkheid (nog) niet. Dit komt bijvoorbeeld doordat ze beiden in andere steden wonen en werken of als ze geen woning kunnen vinden.
De voor- en nadelen van een lat relatie
Een lat relatie hebben is een klein beetje in strijd met de traditionele vorm van ‘verkering’ hebben. Want volgens veel mensen hoort samenwonen bij een serieuze relatie. Toch biedt latten voor veel koppels grote voordelen.
Voordelen
Een groot voordeel van een lat relatie is dat je veel vrijheid en zelfstandigheid behoudt. Je hebt de lusten van een serieuze relatie en tegelijkertijd behoud je je tijd alleen. Dit betekent ook dat je je makkelijker kunt terugtrekken, mocht dit nodig zijn.
Daarnaast kan er door de afstand een groter verlangen naar elkaar ontstaan. Het blijft elke keer spannend en leuk als jullie elkaar zien wat veel koppels als een groot voordeel ervaren. En wanneer jullie met elkaar afspreken, maken jullie echt tijd voor elkaar vrij. Iets wat er tijdens het samenwonen nog weleens bij in kan schieten.
Nadelen
Latten met je partner biedt meerdere voordelen, maar er zijn ook een aantal nadelen. Omdat jullie allebei een eigen plekje hebben, kunnen jullie hierheen vluchten wanneer het even niet zo lekker loopt. Als jullie samenwonen zijn jullie genoodzaakt om samen met problemen of moeilijkheden te dealen. Bij een lat relatie kiezen koppels er sneller voor om even uit elkaar te gaan. Dit kan goed zijn voor de relatie, maar kan ook nadelig werken.
Daarnaast komt eenzaamheid vaak voor in lat relaties. Dit komt vooral voor wanneer de behoeften en verwachtingen niet op één lijn liggen. Dus bijvoorbeeld wanneer een persoon toch wel wil samenwonen en de ander niet. Dit kan op den duur leiden tot onzekerheid, frustratie en andere relatieproblemen.
Kan een lat relatie werken?
Een lat relatie kan wel degelijk werken, mits er goed gecommuniceerd wordt. Blijf altijd eerlijk over je behoeften, verwachtingen en gevoelens. Ook als je op den duur wel wilt samenwonen, is dit iets wat je moet bespreken. Daarnaast helpt het om afspraken te maken. Hoe vaak gaan jullie elkaar zien in de week? Blijven jullie ieder weekend bij elkaar slapen? En houden jullie contact wanneer jullie niet bij elkaar zijn? Dit zijn allemaal dingen waar jullie afspraken over moeten maken. Op deze manier voorkom je teleurstellingen en weten jullie beiden precies waar jullie aan toe zijn.
Werken aan jullie relatie?
Hierboven hebben we antwoord gegeven op de vraag: wat is een lat relatie? Zitten jij en je partner in een lat relatie? Dan kan dit dus gewoon werken. Ervaren jullie wel wat problemen? Vind je het bijvoorbeeld lastig om je geliefde te vertrouwen wanneer hij/zij niet bij je is? Communicatie is key, maar toch kan het moeilijk zijn om bepaalde onderwerpen te bespreken. Een relatietherapeut helpt jullie hier graag bij. Online Relatietherapie biedt zowel individuele therapie als koppeltherapie voor personen in een lat relatie.
Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan of stel je vragen direct aan een van onze psychologen.
Veel gestelde vragen over lat relaties
Hoeveel mensen hebben een lat relatie?
Volgens onderzoek van het CBS heeft zo’n 7% van de Nederlanders een lat relatie. Een kwart van deze personen zegt dat zij ook niet willen samenwonen in de toekomst. Dit onderzoek is in 2015 uitgevoerd; de cijfers kunnen nu dus iets afwijken. [1]
Kan een lat relatie succesvol zijn op lange termijn?
Ja, wanneer jullie duidelijke afspraken maken en blijven communiceren kan het succesvol zijn op de lange termijn. Echter, als een persoon wel wil samenwonen en de ander niet, kan dit voor problemen zorgen. Hierover praten met een relatietherapeut kan helpen bij het identificeren van jullie wensen.
Hoe vaak zien partners elkaar in een lat relatie?
Iedere relatie is anders; hierdoor verschilt het ook hoe vaak partners elkaar zien. Sommige koppels zien elkaar meerdere keren per week en slapen in de weekenden samen, terwijl anderen elkaar slechts eens per week zien.
Bronnen:
[1] Centraal Bureau voor de Statistiek. (2015). LAT-relaties in Nederland (Bevolkingstrends, 3e kwartaal 2015). https://www.cbs.nl/-/media/imported/documents/2015/36/2015bt14-latrelaties-in-nederland.pdf?la=nl-nl